IMG_2989

Retrosaria Rosa Pomar

- Planeet bewust garen van Portugese schapenrassen -

Retrosaria (Portugees voor fournituren) is een Portugese breiwinkel en garenbedrijf dat zich inzet voor het ontwikkelen van minimaal verwerkte garens van de wol van inheemse Portugese schapenrassen. 

Rosa Pomar brengt haar tijd door tussen de winkel, waar ze veel van de lessen geeft die daar worden aangeboden. Daarnaast doet ze onderzoek naar Portugees textiel.

Retrosaria heeft een breed scala aan garens, waarvan sommige met de hand zijn gesponnen door bekwame ambachtslieden met behulp van traditionele gereedschappen en methoden.

Rosa en haar team zetten zich in om hun lokale ambachtslieden te ondersteunen. Zo hebben ze onlangs een emaille pin ontwikkeld die een eerbetoon is aan de herders van Serra da Estrela en hun traditie om de hoorns van hun schapen en geiten te versieren met kleurrijke pompons op speciale dagen. Het geld dat wordt opgehaald met de verkoop van deze spelden gaat naar ANCOSE (de Serra da Estrela Sheep Breeders Association) om hen te ondersteunen na de gevolgen van de verwoestende branden in Portugal.

Bij REBEL with a TWIST hebben we gekozen voor de volgende garens: Mondim een non-washed fingering sokkengaren dat ook goed gebruikt kan worden voor het maken van sjaals. Vovó gemaakt van de wol van Stelle de Estrelle schapen, Cobertor een bulky garen en João een DK single ply garen van Merino schapen uit de Alentejo. De Mungo is gemaakt van 50% gerecyclede wol en 50% katoen. En de Brusca een garen van 50% Saloia en 50% Merino Branco en Merino Preto wol. Saloia is het inheemse schapenras in de regio Lissabon en Setúbal. 

Ook hebben we leuke project bags van Retrosaria gemaakt van linnen en katoen.

Winkelwagen
Scroll naar boven