Novita

- Exclusieve collectie handgekleurde wol & garens -

Novita, een familiebedrijf opgericht in 1928 , is de grootste fabrikant van garens in de Scandinavische landen. Novita spint al 90 jaar garens.

Naast de prachtige (sokken)garens brengt Novita ook boeken uit met patronen voor faire isle truien en sokken.

Novita verzorgt het gehele productieproces, van ruwe wol tot de uiteindelijke bol garen. De spinnerij van het bedrijf in Kouvola, Finland, produceert één miljoen kilogram, of 10 miljoen bollen garen, per jaar.

De wol van Novita komt uit Finland en uit landen in de buurt van Finland, zoals het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Noorwegen.

 

De Engelse wol is voornamelijk afkomstig van de rassen Cheviot, Southdown, Suffolk, Shropshire, Hampshire en Dorset Down. Deze rassen produceren fijne, veerkrachtige en duurzame wol, waardoor het bijzonder geschikt is om met de hand te breien!

In het VK zijn schapenboerderijen doorgaans klein met gemiddeld 350 schapen en de schapen grazen buiten op natuurlijke weiden. Ook het scheren van de dieren is onderworpen aan strikte richtlijnen en voorschriften.

De merinowol van Novita komt uit Spanje. Op deze manier minimaliseren ze hun ecologische voetafdruk en wordt transport van de materialen van over de oceaan vermeden.  

Wol is het belangrijkste materiaal voor Novita en verantwoorde wolproductie is voor ons van levensbelang. Novita neemt het welzijn van dieren zeer serieus en de wetgeving in bovengenoemde landen waarborgt dit.

Duurzaamheid staat centraal bij Novita. Sinds 2017 hebben ze hun ecologische voetafdruk aanzienlijk verminderd door biogas en EKO-energie, geproduceerd door windenergie, in hun fabriek te gebruiken. De warmte die ontstaat bij de verfprocessen wordt teruggewonnen en hergebruikt om water te verwarmen voor nieuwe verfbatches. De afwerkings- en verfstoffen die worden gebruikt bij de productie van Novita-garens zijn in overeenstemming met de REACH-regelgeving van de EU. Novita streeft ernaar om biologisch afbreekbare kleurstoffen te selecteren met de laagst mogelijke milieu-impact en allergene eigenschappen voor onze productie.

Winkelwagen
Scroll naar boven